Друго полугодиште овогодишњег образовног процеса у основним и средњим школама на подручју Унско-санског кантона (УСК) почиње у понедјељак, 25. јануара.

Чланови Кризног штаба Министарства здравства УСК подржали су мишљење из Кантоналног завода за јавно здравство да се остане при досадашњим заштитним мјерама, односно систему одвијања наставе од почетка школске године.

“Да бисмо задржали нешто стабилнију епидемиолошку ситуацију, одлучили смо се не мијењати систем одвијања наставе, с важећим заштитним мјерама од почетка школске 2020./2021. године. Дакле и даље су на снази препоруке о неопходној дистанци између ученика, одређеном броју дјеце истовремено у учионици, те о скраћеном радном времену”, изјавила је кантонална министрица здравства Нермина Ћемаловић.

Из Министарства образовања, науке, културе и спорта Унско-санског кантона речено је како ће се све препоруке Кризног штаба уважити и примјењивати.

“Наравно да ћемо у овим околностима поступати према препорукама и инструкцијама струке, али ћемо покушати доћи и до неких адекватнијих рјешења када је у питању одвијање самог наставног процеса. Можда да покушамо организирати да разредна одјељења с мањим бројем ученика у школама с довољно великим и пространим учионицама, напокон заједно присуствују свим часовима, као и да чим то буде могуће трајање школског часа поново буде 45 минута, јер је пола сата недовољно за квалитетан образовни процес”, ријечи су министра образовања УСК Дамира Омердића.

Неке школске зграде у Унско-санском кантону су дјелимично оштећене у недавном потресу, међутим још једном је потврђено како то нигдје неће ометати или зауставити процес одвијања наставе.