На подручју Унско-санског кантона (УСК) од данас ће бити ограничено кретање и прихват нових миграната у прихватне центре “Бира” и “Мирал” којима истиче уговор о смјештају.

Ова одлука донесена је након састанка Оперативне групе за координисање активности и надзора над мигрантском кризом одржаног у сриједу, а због погоршане сигурносне и хигијенско епидемиолошке ситуације у којој се налазе грађани УСК и све већег прилива миграната у Кантон.

Министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић најавио је након састанка да се ради о потпуној блокади кретања.

Додао је да ће камп Вучјак остати једини прихватни центар за мигранте који дођу у УСК, а којих је према евиденцијама кантоналног МУП-а око 5.200.

Оперативна група је од Министарства сигурности Босне и Херцеговине и Међународне организације за миграције (ИОМ) затражила да се привремени прихватни центри “Бира” у Бихаћу и “Мирал” у Великој Кладуши расформирају и измјесте ван насељених подручја те да се забрани сваки даљњи смјештај илегалних миграната на наведеним локацијама.

Такођер су затражили од Граничне полиције БиХ да врши додатни надзор државне границе и максимално ангажује материјално-техничке и људске ресурсе како би спријечили присилно и незаконито враћање миграната са територије Хрватске од припадника хрватских полицијских агенција.

Од Владе ФБиХ су затражили да у сарадњи са ЈП Жељезнице Федерације суспендује линију талго боза Сарајево-Бихаћ-Сарајево, јер како наводе, том линијом се додатно оптерећује Унско-сански кантон илегалним мигрантима.

Европски комесар за миграције Димитрис Аврамопоулос упозорио је јучер босанскохерцеговачке власти на вјероватну хуманитарну кризу ове зиме због лоших услова у пренапученим мигрантским камповима и позвао на затварање привременог прихватног центра Вучјак код Бихаћа, који међународне организације и хуманитарци сматрају неусловним.