У привременим прихватним центрима на подручју Унско-санског кантона (УСК) тренутно је изолирано 50 миграната и избјеглица позитивних на коронавирус, потврђено је на јучерашњој сједници Кантоналног кризног штаба министарства здравства.

Актуелна је потпуна изолација корисника услуга и запослених у Привременом прихватном центру ”Борићи” у Бихаћу, с обзиром да је велики број особа позитиван на КОВИД-19.

”Тренутно имамо 50 миграната позитивних на коронавирус. Њих 45 је у центру ’Борићи’, који је сада потпуно изолован као карантен. Морам рећи да је ту осим 45 миграната, позитивно и 12 упосленика међународних организација и заштитарске агенције. Тестирали смо 199 узорака корисника услуга центра, те 145 када је у питању запослено особље и ту заиста имамо строгу свакодневну контролу”, ријечи су министрице здравства УСК Нермине Ћемаловић.

Епидемиолог надзире и ситуацију у Привременом прихватном центру ”Мирал” у Великој Кладуши, гдје је у карантену пет позитивних особа.

”Имамо петоро позитивних у великокладушком ’Миралу’. Ријеч је о два нова мигранта, те три особе измјештене са локалитета Липа. На локалитету Липа тренутно немамо активних случајева КОВИДА 19, међутим уколико их буде, одмах ћемо те људе измјестити у ’Мирал’ гдје су осигурани услови за изолацију и адекватно лијечење. У овом моменту смо приморани тако реаговати, с обзиром да у кампу ’Липа’ још немамо одговарајуће услове за задржавање и потребну изолацију”, додала је Ћемаловић.

Директор Дома здравља у Великој Кладуши Сенад Окановић најавио је и могућност скорашњег тестирања свих корисника услуга и запосленика у прихватном центру ”Мирал”, које би се провело у сарадњи са Данским вијећем за избјеглице (ДРЦ).