Успостава пловног пута Дрина-Сава-Дунав, тема је која је актуелизирана на сјевероистоку земље. Реализација идеје поновно је покренута, јер пројектом Сава-Дрина, који финансира Свјетска банка, могу бити осигурана недостајућа средства. Како кажу надлежни, омогућавање пловидбе Дрином и уређење њених обала, значило би нову шансу за овај крај. О првим корацима недавно се говорило у Бијељини.

За нешто више од пет година, ријеком Дрином на сјевероистоку Босне и Херцеговине могли би пловити бродови. Надлежни су на састанку у Бијељини постигли сагласност о реализацији овог капиталног пројекта, а први корак ка омогућавању водног саобраћаја ријеком Дрином и успостављању пловног пута Дрина-Сава-Дунав већ је договорен.

МИРОСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ, директро ЈУ “Воде Српске”

“Да заједничким снагама финансирамо студију економске оправданости тог пројекта, а који треба да буде основ за сљедеће кораке, а то су израда пројектног рјешења и само финансирање будућег пројекта.”

Омогућавање пловидбе ријеком Дрином имало би вишеструки значај.

Идеја о успостављању пловног пута Дрина-Сава-Дунав посебно је обрадовала привреднике, али и становнике локалних заједница уз ријеку дрину у сјевероисточном дијелу Босне и Херцеговине. За привреднике, то ће значити нови пут транспорта који је знатно јефтинији док ће за оне који живе уз ријеку Дрину то значити процват туризма.

Из зворничке “Алумине” кажу да би им транспорт робе на овај начин олакшао пословање.

СТЕВО САВИЋ, компанија “Алумина” Зворник

“Нама би то створило могућност за транспорт наших роба до црноморске луке, луке Констанца, а самим тим одатле транспорт појефтинили према Шпанији, Кини, Русији и другим свјетским дестинацијама. Треба да подсјетим да је “Алумина” привредно друштво коме су постојећи транспортни капацитети помало тијесни.”

С друге стране, становништво локалних заједница на сјевероистоку земље у овоме види нову развојну шансу.

ЗОРАН ЈЕФТИЋ, предсједник Општине Мали Зворник

„То ће донијети много тога доброг. Туризам, на плану туризма то ће много тога донијети, јер ћемо на неки начин уредити обалу, а онда ћемо уредити нормално на плану туризма да она донесе добро.“

Питање које се поставља је – ко ће то финансирати и колико је за то новца потребно? Надлежни кажу да је то лакши дио реализације идеје.

МИРОСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ, директор ЈУ „Воде Српске“

“Оно што је олакшавајућа околност, нешто што се дешава почетком сљедеће годне, треба да заживи пројекат Свјетске банке Сава-Дрина, из којег у наредних пет година треба да се повуче око 220 милиона долара, након тих пет година још толико новца, тако да ми ту видимо простор.“

С обзиром на то да је план да овај пројекат буде реализован у сарадњи са Србијом, већ је договорен сљедећи састанак, а надлежни су поставили амбициозне рокове.

План је да до средине сљедеће године студија буде завршена. Након тога се креће у израду идејног рјешења и реализацију самог пројекта.