Представници Монтенегроберзе и Сарајевске берзе данас су на заједничкој онлине конференцији званично потписали уговор о пословно-техничкој сарадњи.

Потписани уговор је наставак успјешне сарадње двије берзе из претходног периода. Сарајевска берза ће темељем ове сарадње у наредном периоду Монтенегроберзи пружати услуге одржавања и развоја електронског система трговања и наставити развојни циклус кроз нове пројекте и модернизирање електронских платформи и сервиса.

Директорица Монтенегроберзе Милена Вучинић истиче да је циљ сарадње да се направи синергија, како би били спремни за вријеме које долази, односно за нове моделе рада, које су наметнуле промјене у финансијском сектору на глобалном и локалном нивоу.

Дигиталне технологије и људски капитал су главни носиоци савременог пословања и развоја тржишта капитала. Циљ сарадње јесте да се направи синергија, како би били спремни за вријеме које долази, односно за нове моделе рада, које су наметнуле промјене у финансијском сектору на глобалном и локалном нивоу. Интуиција и храброст су главни носиоци пословних процеса, а савремени менаџери имају задатак да ускладе разне интересе. Сарадња са Сарајевском берзом датира од 2014. године, она се интензивирала од јесени прошле године, тако да данас за резултат имамо проширење сарадње и њено формално озваничење – казала је Вучинић.

Монтенегроберза, као организатор тржишта капитала, има значајну улогу и одговорност, јер се очекује и подразумијева да предводи и да је носилац даљих развојних процеса на црногорском тржишту капитала, који су неминовност и пријека потреба.

Директор Сарајевске берзе Тарик Курбеговић истакао је да је иницијатива о овој врсти сарадње потекла крајем 2020. године, а у претходном периоду су извршене припреме и предуслови како би сарадња могла почети у пуном капацитету.

Сврха ове сарадње је унапријеђење рада како берзи тако и тржишта капитала на сваком изводљивом плану те да оба тржишта постану атрактивнији за све инвеститоре. Настојат ћемо у наредном периоду да ову сарадњу проширимо у виду сарадње и на другим заједничким пројектима, размјени знања и искустава, хармонизације берзанских процеса и регулативе, нових платформи и услуга берзи те да тако олакшамо функционирање свим ученицима тржишта капитала и коначници улагања инвеститорима – нагласио је Курбеговић.

Извршни директор Сарајевске берзе и члан управе Тахир Тасламан истакао је да је Сарајевска берза цертифицирана према стандардима ИСО 27001 – управљање информацијском сигурношћу, ИСО 22301 – управљање континуитетом пословања и ИСО 9001 – управљање квалитетом те да је та чињеница препозната од Моненегроберзе.

Радује нас будућа сарадња с Монтенегроберзом како на пословном тако и на технолошком плану. Желимо да наша искуства и знања у ИТ развоју електронских система трговања финансијским инструментима кроз ову кооперацију ставимо на располагање и на тај начин унаприједимо софтверска и технолошка рјешења који су подршка конкретним берзанским услугама, а користи ће имати сви учесници на тржишту – истакао је Тасламан.

Значајно је напоменути да је дионичар обје берзе Борса Истанбул чиме је ова сарадња додатно стратешки ојачана подршком и искуствима на свим будућим пројектима и интернационалној сарадњи.