Повртлари у Семберији ових дана имају пуне руке посла. Они који су поврће произвели за сигурног купца, упркос пандемији коронавируса, имају једну од успјешнијих сезона у протеклих неколико година, док они други збрајају губитке.

У прерађивачким капацитетима у Семберији, умјесто увоза из сусједне Србије или Сјеверне Македоније, сировина је претежно набављена од домаћих произвођача. Паприка, парадајз, кромпир, мрква и друго поврће прерађују се тренутно у двије фабрике за прераду поврћа у Семберији. Само једна од њих откупиће 3.000 тона кромпира и 1.000 тона мркве.

Прерађивачи су задовољни јер, како кажу, због затварања граница имали су прилику да се ријеше залиха смрзнутог поврћа.

“Можда ‘захваљујући’ корони успјели смо се ријешити залиха из претходних година јер су путеви били затворени и кинеска роба није могла да дође на наше тржиште”, нагласио је Златан Пејић, руководилац фабрике за прераду поврћа.

Надлежни, произвођачи, прерађивачи и сви у ланцу производње хране поручили су грађанима да купују домаће и да приликом куповине одаберу производе који имају ознаку “домаће”.