Уставни суд Босне и Херцеговине закључио је да није повријеђено право апеланта – коалиције “Моја адреса: Сребреница”, коју чине странке СДА-СБиХ-СББ-ПДА, у вези са пасивним бирачким правом прописаним Изборним законом БиХ.

“Уставни суд је закључио да је апеланту било омогућено да се, у складу са чланом 4.4 Изборног закона, пријави да учествује на изборима за начелника општине и Скупштину општине Сребреница, при чему се у погледу рокова и начина гласања водило рачуна и о изузетно отежаном или прекинутом поштанском саобраћају узрокованом епидемијом вируса корона”, наведено је у саопштењу Уставног суда БиХ.

У саопштењу су додали да је апеланту била омогућена и заштита изборног права путем Изборне комисије и Апелационог одјељења Суда БиХ.

Подсјетимо, Бошњаци су 21. фебруара бојкотовали поновљене изборе за начелника општине и Скупштину општине у Сребреници на којима је за начелника изабран заједнички кандидат српских странака Младен Грујић.

Избори су бојкотовани на позив коалиције политичких странака иницијатива “Моја адреса: Сребреница” јер, како су навели, није поновљено гласање путем поште за Сребреничане који живе широм свијета.