Једна од свјетских вијести је да су двије ученице средње школе Азра и Адна из Тузле побиједиле на свјетском такмичењу са својим љековитим природним препаратом против упале плућа.

Њихов циљ је био да овај љековити препарат дође до дјеце која живе у неразвијеним земљама свијета и гдје се још умире од ове болести.

Ученице Азра и Адна су се користиле савјетима наших старих, те мајчину душицу, жалфију, хајдучку траву и чурекот претвориле у екстракт чијих је неколико капи довољно ставити као додатак у храну и тиме ублажити упалу плућа.

“Ради се о биљној медицини, о биљним екстрактима који могу служити као алтернатива за лијечење блажих упала плућа и дефинитивно олакшава теже симптоме. Циљ нам је био да помогнемо људима којима антибиотици нису приступачни у њиховим државама,“ истакла је ученица четвртог разреда Азра Ибрахимагић.

Све је тестирано према заданим знанственим методама које су показале ефикасност лијека, а то је да зауставља размножавање бактерија.

“Овај лијек се може правити код куће и то је једна од чари њега. Ми смо правили са двије методе, да видимо је ли вјеродостојан у сваком случају, с етанолом и глицерином. То је у суштини само, да прокухате мало те биљке и додајете одређене колочине етанола, да се не створе бактерије у том лијеку и онда га можете примјењивати уз своју исхрану, ставите на коцку шећера као што то наше нене стављају,” казала је ученица четвртог разреда Адна Ибрахимовић.

Њихова идеја родила се на сату земљописа, гдје су сазнале да је упала плућа у бројним земљама погубна за дјецу и да 80 посто земаља у свијету овиси о хербалној медицини.

“Довољно је само рећи, на Међународној олимпијади у Индонезији на којој су узеле учешће да су ту учествовали ученици из земаља као што су Сингапур, Јужна Кореја, Кина, Јапан, Малезија, Индонезија. То су стварно земље. Посебно бих издвојио Сингапур гдје је најјачи образовни систем,” рекао је професор земљописа Неџад Коњић.

“Ово је нешто што може помоћи и нама, државама у развитку, али и олакшти живот онима који су у неразвијеним државама,” истакла је Ибрахимагићева.

Ове двије златне ученице из Тузле за неколико мјесеци настављају усавршавати свој знанствени животни пут. Азра Ибрахимагић у области медицине, а Адна Ибрахимовић у архитектури.