Основна школа у Каћунима код Бусоваче и Прва основна школа у Завидовићима- прве су у Босни и Херцеговини покренуле пројекат учења на отвореном. За ту намјену служе им учионице на отвореном, које су инсталиране током претходног распуста.

Појава пандемије коронавируса и проблем који је узроковало обољене COVID-19 и све већи број заражених у БиХ, а с друге стране и почетак нове школске године, натјерали су надлежне и оне који руководе наставним процесом у БиХ једноставно да пронађу нови модел, нови начин на који ће се одвијати тај процес. У ОШ у Каћунима пронашли смо такође један интересантан примјер. Ради се о првој бх. учионици на отвореном. Дјеца су како су нам рекли, итекако задовољна.

Учење на отвореном и на тај начин заштита од коронавируса итекако је прихватљива и за наставно особље у ОШ Каћуни.

СЕНАИДА СМАИЛБЕГОВИЋ, наставница географије

Ми наравно сад помало у ходу надолазимо на неке нове идеје, шта нам је лакше, шта нам је боље, шта је боље за дјецу и дјеца заиста уживају у овом начину рада, а и ми исто тако с њима.

Учионицу на отвореном пронашли смо и у Завидовићима. Тамошња Прва основна школа тај пројекат реализирала је у сарадњи са Фондацијом Дуга.

САМИР БЕШЛИЈА, Фондација „Дуга“ Завидовићи

Ми смо са своје стран допринијели колико смо могли обезбједили смо дио средстава, а дио средстава је обезбједио директор и ето то је резултат. Вјерујем да ће бити корисно.

Извођење наставе на отвореном препоручили су и кризни штабови у Средњобосанском и Зеничко-добојском кантону.

НИНО ХАСАНИЦА, Институт за здравље и сигирност хране Зеница

Боравак на отвореном уз одржавање оне прописане дистанце и друге хигијенске превентивне мјере, заправо доводи до смањења ризика за обољевања од COVID 19.

Примјери које смо пронашли у Каћунима и Завидовићима требали би потакнути и све остале школе не само у ЗДК и СБК, него и цијелој БиХ да покушају барем на сличан начин организирати наставни процес.