На иницијативу Сарајево Филм Фестивала (СФФ), по први пут ће се на деветодневном онлине фестивалу окупити четири водећа филмска фестивала из четири земље, истог говорног подручја: Сарајево Филм Фестивал (БиХ), Загреб Филм Фестивал (Хрватска), Фестивал ауторског филма (Србија) и Филмски фестивал Херцег Нови (Црна Гора).

У саопћењу из СФФ-а наводи се да ће заједнички регионални филмски фестивал (Network of Festivals in the Adriatic Region) бити одржан од 9. до 17. априла на ondemand.kinomeetingpoint.ba, а приказат ће филмове које су изабрали селектори та четири фестивала.

“Данас, кад нам је повезивање потребно више него икад, сретни смо што смо се окупили заједно на првом регионалном филмском фестивалу, у мрежи фестивала Јадранске регије. Фестивали су мјеста повезивања, окупљања и дијељења. Посебно у овим временима то су кључне ствари за обнову друштвеног капитала, преиспитивање постојећих модела филмске продукције и обликовања наше заједничке будућности. Фестивали су мјеста која нам омогућавају да заједно одлучимо гдје желимо ићи у будућности и да покажемо да смо сви дио исте цјелине – једне филмске заједнице. Заједно доносимо посебно, ново искуство регионалног филмског фестивала”, наводи се у заједничкој изјави представника Сарајево Филм Фестивала, Загреб Филм Фестивала, Фестивала ауторског филма и Филмског фестивала Херцег Нови.

Прво издање регионалног филмског фестивала представит ће програм састављен од филмова које публика иначе нема прилику видјети. Програм чине југословенски класици, први филмови аутора, вишеструко награђивани филмови, најзанимљивији еуропски и свјетски наслови. Уз филм, публика ће имати прилику погледати и разговоре с неким од аутора филмова у програму.

Криза узрокована појавом COVID-19 у филмској индустрији захтијева нова промишљања. Ови значајни фестивали заједничког говорног подручја различите су величине и профила, али сви дијеле заједничку мисију – платформа су за промоцију и представљање еуропског аудио-визуалног садржаја и талената. Партнерство међу фестивалима потицат ће очување публике и стварање нове те унапређење организације и реализације фестивала уз помоћ најновијих технологија, саопћили су из Сарајево Филм Фестивала.