Интерпол је у Бвенос Аиресу лишио слободе црногорског држављанина, члана злогласне криминалне групе “Пинк Пантхер”, познате по спектакуларним крађама скупоцјеног накита, преноси Хина писање црногорских медија.

Звјездан Бегић (46) је у Француској осуђен на 15 година затвора због крађе накита вриједног два милијуна еура из једне златарне у Сант Тропезу, а тражила га је и талијанска полиција од 2017. године због пљачке златарне у Милану.

Како су пренијели црногорски медији, овај Подгоричанин у Аргентину је ушао с кривотвореном путовницом Еуропске уније, а у Буенос Аиресу је живио под лажним аргентинским идентитетом. Ухићен је 20. травња док је шетао улицом у насељу Нунез, у којем се налазио и луксузни стан у којем је живио.

Медији у Подгорици наводе писање аргентинских портала, у оптужници подигнутој против Бегића који припада злогласној банди крадљиваца накита “Пинк Пантхер“, одговорној за најмање 130 пљачки чија је вриједност процијењена на десетине милијуна еура.

За Бегићем се трага због два конкретна напада за која га сумњиче међународни истражитељи. Први се догодио 2005., када је с још једним разбојником наводно упао у златарну у француском љетовалишту Саинт Тропез одакле су отуђили накит вриједан два милијуна еура. Наводно је побјегао бродом.

Бегић је такође осумњичен да је 12 година касније, 2017., с још двојицом пљачкаша наоружан ушао у миланску златарну “Рајски Луксуз“ одакле су украли 20 сатова марке “Ролекс“, двије наруквице процијењене на по 200.000 еура.

Аргентинско правосуђе ћепочети поступак његовог изручења у земље Европе које га потражују.

Подсјећамо, према полицијским извјештајима, озлоглашену скупину “Пинк Пантхер” чини група од око 200 чланова – Црногораца, Срба, Хрвата, Босанаца, од којих су многи с војним искуством и углавном се терете за пљачке веома вриједног накита.

“То су тешко наоружани насилници који се не устежу запуцати ако упадну у тешкоће, мада до сада никога нису убили”, рекао је својевремено замјеник директора Интерпола за криминал и кријумчарење дроге Емануел Леклер.

Према наводима медија, британски су полицајци ту криминалну групу назвали “Пинк Пантхер” након што су 2004. покушали прокријумчарити плави дијамант у кутији креме за лице, као у чувеној истоименој филмској комедији.