Поступајући по налогу тужитеља из Посебног одјела за ратне злочине, припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) на подручју Бањалуке лишили су слободе Унчанин Бошка и Деспот Драгана, осумњичене за злочин у мјесту Велагићи, опћина Кључ и убојство најмање 78 цивила бошњачке националности у јуну 1992. године, саопћено је из Тужитељства БиХ.

Унчанин и Деспот су осумњичени да су, за вријеме широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности на ширем подручју Босанске Крајине, у својству припадника Војске Републике Српске, поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

Терети их се да су 1. јуна 1992. године, у мјесту Велагићи, опћина Кључ, особно и изравно, заједно са другим особама, а по претходном договору, истјерали напоље цивиле бошњачке националности који су били заточени у згради основне школе. Истјераним цивилима било је наређено да се построје испред школе, након чега су оптужени заједно са другим особама, пуцајући из аутоматског ватреног оружја, извршили стријељање и убојство најмање 78 жртава, чија су тијела превезена камионима и закопана у масовну гробницу, да би непосредно након рата, 1996. године, посмртни остаци били пронађени и ексхумирани из масовне гробнице Ланиште ИИ, наводи се у саопћењу.

Осумњичени се терете да су починили казнено дјело злочин против човјечности.

Тијеком дана, осумњичени ће бити предати поступајућем тужитељу, који ће их испитати, те након тога одлучити о даљим активностима у предмету.

Унчанин Бошко је рођен 1969. године у Приједору. Деспот Драган, рођен је 1964. у Ланишту, Кључ.