На локацији Малта у Бањалуци грађани ће се од данас моћи тестирати на Цовид-19 у својим аутомобилима, како би се избјегао међусобни контакт.

Ово тестирање, по принципу узимања брисева пацијентима директно у аутомобилу, уведено је као једна од мјера у борби против ширења коронавируса.

“Тиме ће бити растерећена локација испред Поликлинике на којој је велика гужва и на којој је проблем приступа, јер је ријеч о центру града. Уједно, смањујемо контакте међу грађанима, јер ће овдје особе моћи да обаве тестирање из својих аутомобила”, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је такође рекао да се припрема и додатна АРИ амбуланта за лица са акутним респираторним инфекцијама у новом објекту у Доцу, поред постојеће ЦОВИД амбуланте.

Директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да прва тестирања на новој локоацији на Малти почињу од 8.30 часова. Хигијенско-епидемиолошка служба обавијестиће око 120 пацијената за које је планирано да се данас овдје тестирају.

“За њих ће бити припремљене упутнице које ће их чекати на овој локацији. Тако да нико од пацијената ко није обавијештен, неће моћи овдје да се тестира. Остављена је могућност за оне пацијенте којима не одговара ова локација, да могу тестирање обавити на пункту испред Поликлинке како би се изашло у сусрет нашим пацијентима”, рекла је Тодоровић.

Она је истакла да је бањалучки Дом здравља веома оптерећен, те је апеловала на грађане да се придржавају препоручених мјера заштите.