Британска, заразнија мутација коронавируса која се појавила крајем 2020. године, постала је доминантна у Белгији гдје се биљежи скок броја заражених, саопштиле су данас белгијске здравствене власти.

”Процјењује се да је прошле недјеље 53 одсто укупног броја заражених коронавирусом заражено британским сојем вируса, у односу на 38 одсто у недјељи прије тога” рекао је портпарол Института за јавно здравље, вирусолог Стивен ван Гихт на конференцији за новинаре.

То је први пут да је британска варијанта одговорна за више од половине заражених, док су јужноафрички сој са 2,2 одсто и бразилски са 0,9 одсто и даље врло слабо заступљени у Белгији.

Према данас објављеним подацима, 2.294 нових случајева коронавируса се појављују у просјеку дневно у земљи, што је скок од 24 одсто у односу на претходни седмодневни период.

Међутим број случајева у домовима за старе опада, као и стопа смртности од Ковида.

Ван Гихт је рекао да пораст броја заражених указује да вирус више циркулише, што се може приписати заразнијим сојем вируса и слабијим поштовањем мјера.

Дневни број новозаражених није био толико висок готово мјесец дана.

Погођени су сви дијелови становништва сем старијих од 80 година што би могао да буде резултат вакцинације пошто су од јануара вакцинисани корисници и запослени у старачким домовима.

У земљи од 11,5 милиона становника, број хоспитализација због Ковида-19 је такође у порасту.

Земља је у дјелимичном локдауну готово четири мјесеца, раде школе али студенти раде на даљину, а затворени су барови, ресторани и дворане за представе. Такође су од 27. јануара забрањена сва путовања у иностранство која нису неопходна, због чега је Европска комисија затражила објашњење.

Многи министри траже ублажавање мјера али се очекује да премијер Александер Де Кро и његов министар здравља Франк Вандернбруке то неће одобрити на састанку који се одржава данас са шефовима региона.