Белгија је 20. јули прогласила за национални Дан жалости пошто је број погинулих у поплавама на југу и истоку те земље порастао на 20, а исто толико се људи води као нестало.

“Оно што је требало да буду лијепи љетњи дани, претворили су се у тамне и веома тужне за наше суграђане. Овако ванредне околности наша земља није раније имала”, рекао је премијер Александар де Кро.

Седмодневне падавине данас су престале, али у појединим областима Белгија прати се све већи водостај ријеке Мас, која протиче кроз Лијеж на истоку те земље.

У граду Вервије бујица и даље јури кроз улице. Неколико градова и насеља је под водом, укључујући Пепинстер, недалеко од Лијежа гдје се урушило десетак кућа.

Белгија је затражила помоћ од Европске уније и добила је помоћ од Француске, Аустрије и Италије у чамцима, хеликоптерима и спасилачким тимовима. Помоћ је стигла и од Луксембурга и Холандије, иако су и те земље захваћене поплавама.

Више од 200.000 људи у региону Валонија на југу Белгије је без електричне енергије, воде за пиће и већи дио жељезничке мреже је ван употребе.