У Парламенту Босне и Херцеговине поново је актуелно питање назива улица, школа и тргова у градовима и општинама. Барем 20 их носи име по хисторијским личностима које се повезују са фашизмом и нацизмом у Другом Свјетском рату. Иницијатива заступника Дамира Арнаута, којом се локалним заједницама препоручује укидање спорних назива улица, усвојена је у Заступничком дому. Провјерили смо гдје се све оне налазе.

Једна од спорних улица са списка налази се у сарајевској Општини Нови Град. Зове се Улица Сулејмана Пачариза Хоџе, који је познат по томе што је био један од команданата СС јединица у Другом свјетском рату. Борио се на страни НДХ.

А на списку има двадесетак назива, претежно улица, али и школа и тргова у Сарајеву, Мостару, Бањалуци и другим општинама. Углавном је ријеч о историјским личностима које су биле припадници четничког покрета, или су биле повезане са ратним дејствима НДХ у Другом свјетском рату. Једна од таквих је и мостарска улица Доктора Миле Будака, који је био један од идеолога усташког покрета и министар у Влади НДХ. Питали смо становнике те улице знају ли по коме је добила име.

По Драгољубу Дражи Михаиловићу име је добила улица у Источном Сарајеву и Дервенти, али и трг у Бијељини. У Бањалуци, неколико улица добило је имена по четничким војводама. Иако у Босни и Херцеговини постоји тројако поимање историје, ниједан народ не би требало да подржава вриједности фашистичких и нацистичких покрета, поручује предлагач иницијативе о промјени назива, Дамир Арнаут. У Представничком дому предложио је да се називи са списка који је саставио замијене са именима босанскохерцеговачких “Праведника”, односно особа које је Јад Вашем центар у Јерусалиму прогласио заслужнима за помоћ Јевејима у Другом свјетском рату.

На Арнаутову иницијативу реаговала је Исламска заједница, поручивши да се сва имена са списка нипошто не смију наћи у истом кошу. Након тога, огласио се и Клуб СДА у Представничком дому, уз поруку да су принципи из иницијативе добри, али да је образложење лоше и некомпетентно. Називи улица су иначе у надлежности локалних заједница у Босни и Херцеговини, а иницијативе са државног нивоа нису обавезујуће.