Удружење за нефрологију, дијализу и трансплантацију у БиХ, Донорска мрежа у БиХ и Удружење дијализираних и трансплантираних болесника ФБиХ саопћили су да се трансплантације органа као начин спашавања људских живота, у Босни и Херцеговини раде већ 21 годину те да ће се радити и даље.

Реагирајући на, како су навели у саопћењу, дезинформације у вези са трансплантацијом органа у БиХ, ова удружења наводе да у БиХ постоје три трансплантацијска центра – УКЦ Тузла, КЦУ Сарајево и УКЦ Бања Лука који су досад урадили око 320 трансплантација бубрега и јетре те још неколико стотина трансплантација рожнице.

Истичу како грађани БиХ треба да знају да УКЦ Тузла успјешно ради и трансплантацију јетре и трансплантацију рожнице, а у вријеме пандемије урађено је и шест трансплантација коштане сржи. По броју трансплантација у БиХ, предњачи УКЦ Тузла који је од укупног броја урадио више од двије трећине.

Удружење за нефрологију, дијализу и трансплантацију у БиХ, Донорска мрежа у БиХ и Удружење дијализираних и трансплантираних болесника ФБиХ наводе да већ низ година раде на разним пројектима, трибинама, едукацији и промоцији о важности донације и трансплантације органа како би била ојачана свијест грађана јер без донације органа нема трансплантације.

Такођер, против су прикупљања новца за трансплантацију органа осим ако је то неопходно и ако тај трошак лијечења не покрива Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ или Фонд солидарности ФБиХ.

Желе, како кажу, да се трансплантације раде у БиХ, јер је то лакше, приступачније и једноставније за пацијенте, а додају да су из ЗЗОиРО ФБиХ осигурана средства за сваку трансплантацију и нема прикупљања новца.

“Трансплантација код нас кошта пуно мање па ћемо тако имати и одређену уштеду, а уз трансплантацијску медицину, развијали би остале гране медицине у Босни и Херцеговини, а не у Француској, Турској, Италији или Хрватској”, наведено је у саопћењу.