У болницама у Средњобосанском кантону више нема слободних кревета, а ни респиратора за пацијенте са тешком клиничком сликом. Епидемиолошка ситуација никада није била тежа.

Жељка Матковић, главна сестра Цовид одјела Болнице за плућне болести у Травнику једна је од око 2400 радника у Средњобосанском кантону, која се сваки дан помаже пацијентима и бори се са трећим и најгорим валом пандемије коронавируса.

ЖЕЉКА МАТКОВИЋ, главна медицинска сестра Ковид одјељења

“Сад овај трећи вал је стварно ужасан, сваки други пацијент је на оксигеној терапији, то је страшно јер све је више људи и ми осјећамо страх, и то млађих људи”.

У свим болницама у Средњобосанском кантону више нема слободних респиратора, нити кревета.

EМИР АБДУЛОВИЋ, директор Болнице за плућне болести, Травник

Дакле, данас у болници сви капацитети практично су попуњени. Оно што нас додатно забрињава што ове друге двије болнице на које се наслањамо практично су заузетих респиратора

AНТО MATИЋ, министар здравља и социјалне политике СБК

Тренутно на подручју наше жупаније имамо укупан број активних 458 особа, имамо 141 особу хоспитализирану

Тренутно наравно ситуација је поприлично критична, као и у свим осталим кантонима. Болнички капацитети су поприлично оптерећени. Кантонална Влада је пооштрила мјере, па је од понедјељка забрана кретања грађана од 21 сат, а ученици средњих школа су на онлине настави.

НЕВЗДИН БУЗАЂИЈА, директор Мјешoвите средње техничке школе, Травник

Значи није то превелик број заражених ученика и наставника да би се прекинуо наставни процес. Да ученици стекну одређена знања која ће им недостајати због овог управо редуцираног програма

Мјере ће, кажу надлежни, бити додатно пооштрене ако се овај темпо ширења вируса настави, а лијечницима дотад остаје само апелирати на савјест грађана.

EМИР АБДУЛОВИЋ, директор Болнице за плућне болести, Травник

Да се што мање крећемо, да користимо мјере заштите маске, рукавице, смањимо сваки контакт са другим особама и да покушамо ових кључних двије, три седмице да преживимо.