У Бошњачком институту у Сарајеву отворена је изложба под називом “Европа је дјело преводитеља – Душан Карпатски знан и незнан “. Изложба представља полувјековни опус Душана Карпатског – књижевног хисторичара и једног од најплоднијих преводитеља босанскохерцеговачке књижевности.

Европа је дјело преводитеља, а један од њих засигурно је Душан Карпатскy, велики пријатељ Босне и Херцеговине и јужнославенске књижевности, коме је у виду својеврсног омажа посвећена изложба отворена у Бошњачком институту. Изложба представља полустољетни опус књижевног хисторичара, недвосмислено најплоднијег преводитеља босанскохерцеговачке књижевности на један страни језик, али и пријатеља многих бх. писаца, истиче аутор изложбе Андреја Стојковић.

“О чему је ова изложба, дакле то је о једном човјеку, о једном појединцу, али и о његовом животу и о његовом дјелу. Друга тема је читава генерација људи који су га окруживали и с којима се он дружио и пријатељевао. А то су рецимо Вацлав Хавел, Кундера, Јиржи Мензел, то су све позната имена Сарајлијама”, наводи Стојковић.

Изложба је постављена у организацији Амбасаде Републике Чешке у БиХ и Бошњачког института, а поводом обиљежавања стогодишњице рођења Адила Зулфикарпашића и 20 година рада и дјеловања Бошњачког института у Сарајеву.

“Ево данас отворење изложбе господина Душана Карпатског, који је оставио велики траг на простору дјеловања наших језика, српског, хрватског, босанског и црногорског језика , како је говорио покојни Мирко Ковач. Тим језицима говори 18 милиона људи, то је велики простор”, истиче директор Бошњачког института Фарис Гавранкапетановић.

“Душан Карпатски знан и незнан, у Сарајеву он је добро знан. Он није само преводитељ, он је био најбољи преводитељ из свих југословенских језика. Али он је имао посебну везу за Босну и Херцеговину и за Сарајево. И зато ја се лично сјетим и његова доприноса”, казала је амбасадорица Чешке Републике у БиХ Ивана Хлавсова.

Душан Карпатски није био само сјајан преводитељ и познаватељ јужнославенских књижевности и култура, већ и један од од најобразованијих чешких интелектуалаца у посљедњих 50-ак година, којег ће многи памтити као великог пријатеља БиХ посебно у вријеме посљедњег рата, речено је на изложби.