Бразил ће у четвртак постати друга држава након САД-а која ће премашити број од 400 тисућа умрлих од коронавируса, а стручњаци упозоравају да би дневни број мртвих могао остати висок неколико мјесеци због спорог цијепљења и ублажених рестрикција.

Огроман раст броја заражених ове је године гурнуо бразилске болнице преко руба, преноси Реутерс.

Дневни умрлих благо је пао с врхунца почетком травња кад их је било 4 тисуће, због чега је дио локалних влада ублажио рестриктивне мјере.

Но епидемиолози упозоравају да би то ублажавање могло повећати број умрлих у наредним мјесецима јер се не може рачунати да ће пандемију зауставити само цијепљење.

Два стручњака предвиђају да ће у Бразилу просјечно умирати више од 2 тисуће људи дневно.

“Бразил ће поновити исту грешку као прошле године”, упозорава епидемиолог Педро Халлал који је водио националну студију о цовиду-19.

“Што ће Бразил сада учинити? Вратити се ублажавању мјера, што ће нас стабилизирати на 2 тисуће умрлих дневно, као да је такав број умрлих од неке болести у једном дану нормалан”.

Индија је тренутно престигла Бразил по просјечном дневном броју умрлих, иако их Бразил свеукупно има више са својом шест пута мањом популацијом.

Вирус се убрзано шири због варијанте П.1, откривене у Бразилу, за коју се вјерује да је два и пол пута заразнија од оригиналног соја.

Диего Xавиер, истраживач из владиног здравственог института Фиоцруз, сматра како се држава не смије ослонити само на цијепљење, без рестриктивних мјера, јер је до данас само 13 посто становника добило барем једну дозу цјепива.

И Xавиер предвиђа двије тисуће умрлих дневно ако се не убрза цијепљење.

Бразилски стручњаци криве власти за катастрофалне бројеве, од предсједника Јаира Болсонара који је умањивао опасност вируса, до гувернера и градоначелника.

“Стигли смо до броја од 400 тисућа умрлих највише због некомпетентности у управљању ове владе, предвођене предсједником”, рекао је Јамал Сулеиман, лијечник из института Емилио Рибас.

Болсонаро се противио рестриктивним мјерама, није подржао ношење маски и тек је недавно прихватио цјепива. Сенат је овај тједан покренуо посебан одбор који ће истраживати потенцијалне грешке у владином одговору на пандемију.

Бразилско министарство здравства прошли је тједан објавило како је држава примила 30 посто мање цјепива за раздобље од сијечња до травња него што је планирано.

Бројни окрузи остали су без цјепива, па не могу дати другу дозу, а страх од несташице тог лијека створио је гужве на мјестима за цијепљење.