У Бразилу је умро љекар волонтер који је учествовао у експериментима за вакцину коју је развио Универзитет Оксфорд против нове врсте коронавируса.

Бразилска здравствена регулаторна агенција навела је да је 28-годишњи волонтер бразилског поријекла, који је учествовао у Оксфордовим клиничким тестовима вакцине против коронавируса, преминуо током тестирања.

Кандидат за вакцину “ChAdOx1 nCoV-19”, чију је дозволу за производњу купила британско-шведска фармацеутска компанија АстраЗенека, почео се тестирати на људима у Бразилу још крајем јуна.

Анвиса је саопћила да узрок смрти Феитоса, који је преминуо 19. октобра, још није утврђен, те да настављају са истраживањима и експериментима кандидата за вакцину “ChAdOx1 nCoV-19”.

Бразилски предсједник изјавио је да неће купити кандидата за вакцину названог “КоронаВак”, коју је развио Синавоц Биотецх.

Дан након што је министар здравља објавио да ће Бразил добити 46 милиона доза вакцине “КоронаВак”, Болсонаро је рекао: “Нећемо куповати кинеске вакцине.”

У Бразилу са 211 милиона становника, који је након САД-а највише погођен епидемијом КОВИД-19, преминуло је 154.837 људи, а зараза је утврђена код 5.273.954 особе.