Снаге сигурности у Белгији су ухапсиле 116 учесника протеста у Бриселу организованог због смрти тинејџера афричког порекла који је преминуо након што га је привела полиција.

Полиција је саопштила да се насиље догодило након што су у среду у центру Брисела завршене углавном мирне демонстрације са око 500 учесника.

“Група демонстраната од око 50 до 100 људи остала је на том месту и изазвала разне инциденте”, навели су из полиције, те додали да је неколико полицајаца повређено током нереда.

Учесници протеста су запалили полицијско возило, разбили стакло и врата на полицијској станици и оштетили банкомате и радње у оближњим улицама.

Међу 116 ухапшених је 30 малолетника, а један од демонстраната је у хитној помоћи, навела је полиција.

“Правда мора бити задовољена према онима који су вандализовали и повредили петеро полицајаца, укључујући и полицајку која је хоспитализована”, рекао је полицијски начелник Марк Де Месмаекер за “РТБФ“.

Он је казао да то мора бити урађено “са пажњом, исто као што се тако треба односити и према трагичној смрти тинејџера Ибрахима Баријеа”.

Полиција је привела тинејџера Ибрахима Баријеа с образложењем да се није придржавао епидемиолошких мера предузетих у склопу борбе против коронавируса. Наведено је да је Бари мобилним телефоном снимио видео полиције, а затим побјегао.

Баррие, који је ухапшен и одведен у полицијску станицу, сат времена касније изгубио је свест, а умро је у болници у коју је пребачен. Тужилаштво је покренуло истрагу о смрти младића.