Велика Британија подузима још један мали корак изласка из рестриктивних мјера у вријеме када с опрезом гледа на нови вал вируса који тренутно обузима Еуропу.

Будући да је стопа цијепљења у Уједињеном Краљевству против Цовида надмашила ону у земљама Еуропске уније, премијер Борис Јохнсон ублажава оштру поруку “останите код куће” која је имала негативан ефект на свакодневни живот – и држала вирус под контролом – готово три мјесеца.

Од понедјељка ће у Енглеској бити замијењен поруком да се ограничено крећу.

Људима ће бити дозвољено да се састају у групама од шест особа на отвореном и могу наставити спортове на отвореном попут кошарке, тениса и голфа, јавља АП.

Остали дијелови Уједињеног Краљевства – Шкотска, Wалес и Сјеверна Ирска – подузимају углавном сличне кораке.

У Wалесу се тисуће људи окупило на плажама и мјестима за релаксацију, након што су власти укинуле ограничења путовања која вриједе од просинца.

Строге забране у пословном и друштвеном животу наметнуте тијеком три затварања у протеклој години имале су широку подршку јавности, иако су узнемириле неке заступнике у Јохнсоновој Конзервативној странци, који тврде да су економски, демократски и људски трошкови већи од користи.

Већина подузећа без којих се може и даље је затворена, заједно с пубовима, ресторанима, теретанама, кино дворанама, казалиштима, музејима и спортским стадионима.

Милијуни радника су изгубили послове, а влада је исплатила већи дио њихових плаћа.

Велика Британија забиљежила је више од 126.000 смртних случајева од ЦОВИД-19, што је највећи удио у Еуропи.

Иако многе еуропске нације биљеже нови пораст пандемије, Британија рачуна на брзи програм масовног цијепљења који ће јој помоћи да укине забране.

Готово 30 милијуна људи, што чини 56 посто свих одраслих, до сада је примило прву дозу цјепива.

Британија има за циљ да свима који имају више од 18 година да прву дозу до липња, а другу дозу ће дати у року од 12 тједана од прве.