У Брчко дистрикту данас почиње вакцинација против вируса корона, а вакцине ће први примити здравствени радници, рекао је шеф Одјељења за задравство и остале услуге Владе дистрикта Сеад Шадић.

Он је прецизирао да ће први бити вакцинисани здравствени радници у тријажним и ковид амбулантама, хируршким и одјељењима на којима су смјештени ковид пацијенти, те остали задравствени радници.

Шадић је истакао да ће вакцинација здравствених радника бити организована у Дому здравља, да има довољно доза за све њих, те да ће потом имунизација почети и у старачким домовима.

“Одјељење за здравство и остале услуге је направило четири вакцинална пункта у Омладинском центру који ће бити на располагању грађанима по завршетку прве фазе вакцинације. Дневно ћемо моћи да вакцинишемо најмање 160 људи”, појаснио је Шадић.

Он је напоменуо да је у дистрикт стигло 1.170 доза вакцина “фајзер” и 700 доза вакцина “астра зенека”, које су набављене путем “Ковакс” система, те да би ове седмице требало да стигну и вакцине које је донирала Турска.

“Кроз Ковакс систем смо набавили 32.000 доза. Још нам недостаје неких 50.000 доза и ми смо већ покренули активности према енитетима и према добављачима да путем директне набавке набавимо недостајуће дозе”, рекао је Шадић.

Он је додао да би 22. априла дистрикту требало да буде испоручено још око 1.800 доза вакцина набављених путем “Ковакс” система.

“Сви грађани који желе да изврше имунизацију, могу се јавити на бесплатан инфо-број који ће бити активиран у четвртак, 1. априла, и на основу анкете коју прођу, правиће се ажурирани списак и биће позивани за вакцинацију”, истакао је Шадић.