Протести у Бјелорусији организирани након побједе Александра Лукашенка на предсједничким изборима у тој земљи, ушли су у осми дан.

Позивима на протесте објављеним на друштвеним мрежама одазвали су се многи демонстранти који су позвали Лукашенка да одступи с функције.

У центру Минска је организирана протестна шетња до Трга Стела.

Неколико хиљада демонстраната, против којих припадници снага сигурности нису интервенирали, истицали су заставе Бјелорусије које су коришене прије 1995. те узвикивали слоган против Лукашенка.

Ова застава је истакнута и на неколико мостова те зграда.

Демонстранти намјеравају вечер провести на Тргу независности, гдје се налази зграда владе.

С друге стране, предсједник Бјелорусије Александр Лукашенко прије демонстрација је испред зграде владе организирао митинг.

На Тргу независности од јутра су подузете високе мјере сигурности и постављене баријере. Нјегове присталице су се окупиле са заставама у рукама, а подршку су пружили и поједини државни званичници.

Лукашенко, који је говорио на митингу, казао је како га је народ 1990-тих изабрао када је економска ситуација била веома лоша.

Сматра како Литванија, Летонија, Пољска и Украјина желе понављање избора у Бјелорусији те да уколико се понове избори како они желе, у земљи неће бити стабилности.

Поручио је и како никоме неће предати своју државу.

“Упркос свим потешкоћама и недостацима, с вама смо основали ову лијепу државу. Коме сте одлучили предати ову државу?”, рекао је Лукашенко истичући како неће допустити да држава буде предата другима.

Опозицију и кандидате је позвао да узму у обзир став народа, те да није могуће да је дошло до намјештања избора.

Лукашенко и Владимир Путин јуче су разговарали телефоном.