У ватиканском кривичном суду данас је почело суђење двојици свештеника, један је оптужен за сексуално злостављање дјечака који помаже цркви, а други за прикивање тог дјела.

Оптужбе су наглас прочитане у судници што је први пут да Ватикан детаљно описује случај против свештеника, од којих је један био старији ученик богословије у вријеме злостављања које обухвата период од 2007. до 2012. године, док је други тада био ректор семинара младих.

Случај се догодио у палати Светог Пија Десетог у оквиру Ватикана, преко пута мјеста где живи поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрањо.

Богословија, коју води религијско удружење Комо, служи као пребивалиште за дјечаке узраста од 12 до 18 година, који помажу током мисе папе у цркви Светог Петра.

Према оптужници, Габриеле Мартинели (28) оптужен је за злоупотребу овлашц́ења старијег представника семинара да би млађу жртву приморао на “тјелесна дјела” содомије и мастурбације, користец́и насиље и пријетње.

Бивши ректор Енрико Радиче оптужен је да је Мартинелију помогао да избјегне истрагу тврдећи да су наводи жртве неутемељени, а ватиканским тужиоцима је рекао да није знао за сексуално злостављање у палати.

Ни Мартинели ни Радиче нису се изјаснили о оптужници. Сљедец́е рочиште заказано је за 27. октобар.