Ногометни савези Енглеске, Шкотске и Сјеверне Ирске забранили су дјеци до 12 година ударање лопте главом на тренинзима након испитивања која су утврдила да су бивши ногометни професионалци изложени већој опасности од деменције.

Ограничит ће се и број тренинга на којима ће се ударати лопта главом за старије узрасте, па ће примјерице дјеца од 12 до 15 година само једном тједном смјети на тренинзима ударати лопту главом. Из Енглеског ногометног савеза поручили су како ће нове смјернице ступити на снагу одмах, али неће препоручити одустајање од играња главом тијеком омладинских утакмица.

На ‘отоку’ су ову одлуку донијели након што су објављени резултати студије ногометног утјецаја на животно здравље и ризик од деменције (ФИЕЛД) коју је провело Свеучилиште Гласгоw, а подржао шкотски ФА.

У истраживању је анализирана медицинска документација 7.676 мушкараца који су играли професионални ногомет у Шкотској, рођених између 1900. и 1976. Откривено је да је деменција један од чимбеника смрти 11% умрлих бивших ногометаша у успоредби с око 3% за социодемографски подударни узорак.

Ногометаши имају пет пута више шансе обољети од Алзхеимерове болести, четири пута више од болести моторног неурона као што су Амиотрофична латерална склероза (АЛС) или Лоу Гехригова болест, двапут више од Паркинсонове болести те на крају три и пол пута више шанси да ће бити дементни.

Премда шкотска студија није изријеком потврдила да је уда.рање лопте главом узрок повећаних дегенеративних неурокогнитивних болести код ногометаша, одлука је донесена како би се “ублажили потенцијални ризици”.