Мјере, уведене у циљу сузбијања ширења новог коронавируса, ублажене су у већем дијелу Италије.

Одлуком владе на челу с премијером Мариом Драгхијем, ублажене су мјере на подручјима гдје је смањен број новозаражених и хоспитализираних.

Од 21 регије 15 је уврштено у “жуту категорију” ниског ризика.

Пет регија с великим бројем случајева заразе (Сицилија, Базилицата, Апулија, Калабрија и Валле д’Аоста) налази се у “наранџастој” зони, у категорији “високог” ризика.

Острво Сардинија је једина регија у држави која је остала у категорији “врло високог” ризика.

Ублажене мјере у Италији, која има око 60 милиона становника, утица ће на живот око 50 милиона људи.

У регијама које су у “жутој” категорији, ресторани, барови и кафићи од данас послужују на отвореном.

Отворена су и кина и позоришта, али с ограниченим капацитетом.

У тим регијама отворене су и школе. Дјеца су поновно у школским клупама.

Ресторани на подручјима у “жутој” категорији бит ће отворени све до полицијског сата који почиње од 22 сата и траје до пет ујутро.

Ресторани ће и даље бити затворени у “наранчастим” и “црвеним” подручјима гдје је ризик велик, а строге мјере ће се и даље проводити.

Власти и даље упозоравају грађане да буду опрезни и не стварају гужве с новим ублажавањем мјера.

Ресторани, барови и кафићи, који су поново отворени након шест седмица у главном граду Риму, били су попуњени већ у подне.

Стефано Гарбини, који је отворио свој ресторан у близини базилике Пантеон, једне од туристичких атракција Рима, рекао је за АА да су затворени од 22. фебруара.

“Нисмо ништа радили у том периоду. Надамо се да ћемо почети добро. Очекивали смо да ћемо бити отворени до 23, али нажалост је ипак 22”, казао је Гарбини.

Сматра да је потребно вакцинисати што већи број људи, јер ће с имунизацијом бити повећан и број туриста.

Због повећања броја заражених у земљи од фебруара до марта у Италији су на снази биле строге мјере.

Око 120.000 људи умрло је за 14 мјесеци у Италији, а готово четири милиона су била позитивна на коронавирус.