Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика погинулим руским добровољцима, у Вишеграду је обиљежен “Дан руских добровољаца” у знак сјећања на руске борце страдале у посљедњем рату.

“Дан руских добровољаца” обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца, а више њих је рањено. Ријеч је о војницима из Руске Федерације који су се на ширем подручју тог града борили на страни Војске Републике Српске током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Реакције на обиљежавање

На најаву овог обиљежавања, реаговало је Удружење “Жене-жртве рата”, а Тужилаштво БиХ на њихову пријаву формирало предмет.

Предсједница Удружења Бакира Хасечић изјавила је раније да очекују да Тужилаштво БиХ реагује и да се скуп заустави јер, према њеним ријечима, представља вријеђање жртава које су преживјеле страшне злочине у Вишеграду.

Странка демократске акције (СДА) раније је позвала на забрану данашњег скупа у Вишеграду због, како су навели, изазивање националне, расне, вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

“Уколико одговорне особе из Министарства унутрашњих послова Републике Српске то не учине, бит ће, заједно с организаторима, суодговорне за почињење овог кривичног дјела”, саопћено је из СДА.

Из те странке је саопћено да “Тужилаштво БиХ коначно мора почети да ради посао из своје надлежности, а престати замазивати очи јавности такозваним формирањем предмета које не значи ништа”.

“С обзиром на то да постоје бројни докази да су руски добровољци починили низ ратних злочина на подручју Вишеграда, Тужилаштво БиХ мора, уз ангажман СИПА-е, привести на саслушање све руске држављање који се евентуално појаве у Вишеграду”, поручили су из СДА.

Огласио се и Савез РВИ параплегичара Федерације БиХ, који је поручио да се такви поступци не смију толерисати и да држава БиХ мора реаговати на окупљање руских добровољаца у Вишеграду.

Савез РВИ параплегичара истиче да су руски плаћеници чинили злочине над бошњачким народом током протеклог рата те да се скупом у Вишеграду настоји легализовати њихово дјеловање.

“Такви поступци не смију се толерисати и тражимо од државе Босне и Херцеговине и њених институција да реагују и да спрјечавају овакве појаве прије већ што ствар прелије чашу”, саопћено је из Савеза РВИ параплегичара Федерације БиХ.

Из Удружења жена жртава рата Републике Српске саопштили су да су руски добровољци били у регуларним јединицама Војске Републике Српске и нису учинили ниједан злочин, те је сјећање на њих обавеза.

Тужилаштво БиХ формирало предмет

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ формирало је предмет због најаве обиљежавања “Дана руских добровољаца” у Вишеграду, који је дат у рад поступајућем тужиоцу. Предмет је формиран након запримања пријаве из Удружења “Жене-жртве рата”.

За представнике удружења жртава ријеч је о дану који провоцира Бошњаке.

У Вишеграду је током рата убијено око 3.000 Бошњака, укључујући око 600 жена и више од стотину дјеце.

Неки од најтежих злочина у Вишеграду почињени су у насељу Бикавац и Пионирској улици, када је у јулу 1992. године затворено више од 60 цивила бошњачке националности, међу којима је било и жена и дјеце, који су живи спаљени. За ове злочине у Хашком трибуналу на доживотну робију правоснажно је осуђен Милан Лукић. Нјегов рођак Средоје Лукић, за исти злочин осуђен је на 27 година затвора.

Према подацима Владе Републике Српске, у редовима Војске Републике Српске од 1992. до 1995. године ратовало је око 700 руских држављана.

И поред бројних осуда јавности, у част руским добровољцима на вишеградском узвишењу Град на Бикавцу 12. априла 2017. подигнут је спомен крст, висине 5,5 метара и тежине око 400 кг, на којем су уклесана имена седам руских добровољаца који су погинули на ратиштима око Вишеграда. Споменик је подигнут средствима донатора из Русије, средствима Владе Републике Српске, а у организацији удружења грађана српско-руске заједнице Завет из Бијељине. Једна улица у Вишеграду носи назив “Козачка улица.