Изложба “У огледалу”, ауторке Лебибе Џеко, на којој ће бити представљена огледала из збирки Одјељења за етнологију Земаљског музеја Босне и Херцеговине биће отворена данас у Галерији Општине Нови Град Сарајево.

На изложби су представљени предмети из колекције градског покућства, колекције личних предмета, колекције народних ношњи те колекције помагала за прераду текстила.

Прва огледала од стакла највјероватније су израђивали Римљани те су на ове просторе дошла управо њиховим посредством и за разлику од претходних епоха гдје је огледало имало сакралну функцију, Римљани су га користили као предмет за свакодневну употребу, посебно као дио женског прибора за уљепшавање.

Огледала, посебно она велика, зидна су се у каснијим периодима увозила преко дубровачких трговаца јер је већина била израђена у Италији и то у Венецији (Венезиа) или Ђенови (Генова), док су се мала, ручна огледала често увозила из Цариграда и оквири су им били богато украшени златовезом или седефом.

Од краја деветнаестог вијека увозе се огледала за која се рамови израђују и у занатским радионицама.

Огледала су се користила непрестано до данашњег времена, а ради специфичних својстава која имају, нашла су своје мјесто у обичајима, народним вјеровањима, празновјерјима и свакодневном животу.

Све до средине двадесетог вијека огледало је представљало луксузни предмет који није био доступан свима.

Ради скупоцјености самог стакла и оквири огледала су израђивани од скупоцјених материјала као што су сребро и седеф и то посебним, захтјевним, занатским техникама попут филиграна, инкрустрације, златовеза и дубореза у дрвету.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до 2. октобра, најављено је из Земаљског музеја БиХ.