У Горажду је данас обиљежена годишњица страдања пет часних сестара, блажених Дринских мученица. Часне сестре су 15. децембра 1941. године скочиле с прозора данашње ОШ “Хусеин еф. Ђозо” у смрт, коју су свјесно изабрале умјесто губитка части и понижења које си им спремали припадници четничког покрета.

Ове године обиљежавање годишњице њиховог страдања, због коронавируса, организирано је скромније него претходних година.

У капели Св. Доминик, у присуству неколицине католичних вјерника који су овим поводом стигли у град на Дрини, одржана је миса у част Дринских мученица коју је предводио жупник Јосип Тадић.

-Дринске мученице су симбол страдања у овом крају кроз чију су животну и патничку судбину испреплетене све недужне жртве. Оне су симбол страдања свих жена које су претрпјеле сличну или исту судбину. Ово је наше сјећање на све њих. Уједно је то наша молитва да се у будућности такво страдање никада не понови – казао је жупник Тадић.

Поред споменика Дринским мученицама изграђеног на мјесту страдања, у непосредној близини ОШ “Хусеин еф.Ђозо”, вјерници су положили цвијеће и запалили свијеће и код споменика убијеној дјеци Горажда у протеклом рату као и споменика на Мосту Алије Изетбеговића, изграђеног у знак сјећања на жртве Другог свјетског рата.

-Овим чином желимо дати пијетет свим жртвама без обзира на вјерску или националну припадност. Овим чином шаљемо поруку људскости, међусобне солидарности и заједничког суживота у овом граду и на овим просторима – поручио је жупник Тадић.

Нагласио је да Гораждани итекако поштују жртву часних сестара које су понос и узор овог града и, како је казао, његов заштитни знак против свих невоља и олуја.

Ускоро би у Горажду коначно након дужег времена, требала бити изграђена и црква Дринских мученица, а грађевинска дозвола се очекује до краја ове године

-Надам се како бисмо на прољеће могли започети градњу цркве наших Блаженица, а самим тим ће и ходочасници имати разлог више доћи у наш град. Тренутно тражимо понуде за градњу цркве. Вјерујем како ће будућност и отварање Горажда цијелом свијету, донијети стабилност и сигурну егзистенцију цијелом овом крају. Један човјек је слаб и немоћан сам реализирати овај пројект. Стога позивам све добре људе и грађане овог града да заједничким снагама реализирамо овај пројекат – казао је жупник Јосип Тадић.

Сестре Берцхмана Леидениx из Аустрије, Јула Иванишевић из Хрватске, Кризина Бојанц и Антонија Фабјан из Словеније те Хрватица мађарскога поријекла Марија Бернадета Бања, обављале су своје дужности у самостану Маријин дом на Палама. Пет редовница је отето у децембру 1941. када су у самостан упали четници. Самостан су запалили, а пет часних сестара заробили и повели их пјешице према Горажду по великој хладноћи. Најстарија, 76-годишња сестра Берцхмана није физички могла издржати пут па су је четници убили, док су остале четири сестре затворили у касарну у Горажду. Након што су војници провалили у њихову собу са намјером да их силују оне су скочиле са прозора. Њихова тијела потом су бачена у ријеку Дрину.

Спомен-обиљежје Дринским мученицама, које је Ватикан службено прогласио блаженима, отворено је дан након њихове беатификације у сарајевској Зетри, 24. септембра 2011. године. Од тада, мјесто њиховог страдања у граду на Дрини походе на стотине вјерника из цијелог свијета.