У Горажду је данас почела вакцинација приоритетних група у породичним амбулантама, потврдила је директорица Завода за јавно здравство Босанскоподрињског кантона (БПК) др. Медина Бичо.

Нагласила је да је претходно окончана имунизација здравствених радника и штићеника и упосленика Дома за стара и изнемогла лица.

“Завршена је вакцинација већине здравствених радника на подручју БПК с тим да их је доста преболило Цовид-19 и имају имунитет, а вакцинисано је и 35 штићеника и десет упосленика Дома за стара изнемогла лица. Данас је у пет породичних амбуланти у Горажду почела вакцинација осталих приоритетних група, хроничних болесника, онколошких пацијената и особа старијих од 65 година”, прецизирала је Бичо.

Најавила је да ће наредних дана вакцине бити достављене и домовима здравља у опћинама Фоча и Пале у ФБиХ.

“Јучер нам је испоручен нови контингент вакцина, а ријеч је о 250 доза АстраЗенеце, што уз претходних 184 које су већ утрошене, укупно износи 434, тако да је то значајан број. Очекујемо и нове испоруке од обезбјеђених количина”, истакла је она.

Директорица кантоналног Завода за јавно здравство нагласила је да се на подручју Босанскоподирњског кантона (БПК) Горажде биљежи пад броја новообољелих од коронавируса, али да је ситуација и даље озбиљна

“Седмична инциденца износи 468, док је прије износила преко 1.000. Ситуација је далеко од повољне јер тренутно имамо 280 активних случајева, док се у изолацији налази 728 особа. У протекла 24 сата Цовид -19 је потврђен код 21 особе из Горажда и три из Устиколине, док се у истом периоду 55 особа опоравило”, навела је Бичо.

По њеним ријечима, тренутно су 53 особе на болничком лијечењу, од којих 25 на Цовид одјелу Кантоналне болнице Горажде, 17 пацијената је смјештено у ванболничком изолаторију Ђачки дом док је на КЦУС-у хоспитализирано 11 пацијената из овог кантона.

Од почетка пандемије због посљедица коронавируса живот је изгубило 66 особа, док се опоравило 1.528 особа.