У Грчкој је дошло до сукоба полиције и демонстраната током протеста којим се жељело исказати противљење одлуци власти којом у тој земље вакцинисање против КОВИД-19 постаје обавезно.

Стотине људи окупиле су се на тргу Синтагма у центру главног града Атине у знак протеста против владиног обавезног програма вакцинисања.

Полиција је интервенисала употребом сузавца и звучних бомби након што су демонстранти носећи грчке заставе, велике крижеве и иконе бацали камење и боце с водом на сигурносне снаге.

На протесту се могао примјетити и значајан број свештеника.

Осим тога, дошло је до краћег сукоба између љевичарске груше која је реаговала на групу демонстратора против вакцинисања окупљених испред Универзитета у Атини.

Једна особа је повријеђена у инциденту када су групе међусобно једни на друге почели бацати камење, а полиција је привела пет особа.

Демонстранти против вакцина такођер су одржали протест у Солуну, другом по величини граду у земљи, током којег су се могли видјети транспаренти: “Не обавезном вакцинисању”.

Грчки премијер Кириакос Мицотакис најавио је да ће од 1. септембра вакцина против КОВИД-19 бити обвезна за запосленике у јавном здравству и особље старачких домова.

Објашњавајући да ће се потврда о вакцинисању, која се примјењује у многим европским земљама, примјењивати ​​и у Грчкој, Мицотакис је изјавио да ће од 16. јула само вакцинисаним особама бити омогућен улазак у затворена мјеста као што су позоришта, теретане и мјеста забаве.