У двије болнице на подручју Зеничко-добојског кантона, у протекла 24 сата од посљедица вирусне инфекције Covid-19 преминуло је 12 пацијената, док их је тренутно хоспитализирано укупно 165, потврдили су Фени из Кантоналне болнице Зеница и Опће болнице Тешањ.

“Тренутно имамо хоспитализирано 130, а на Интензивном одјелу је 14 пацијената. У задња 24 сата, преминуло је 11 пацијената. Једну смо пацијентицу упутили на третман у Универзитетски клинички центар Сарајево”, каже директор КБЗ-а Расим Скоморац.

Бројке су, напомиње, варљиве и ситуација је и даље јако тешка па су упутили позив својим љекарима који се налазе на специјализацијама у клиничким центрима Сарајево и Тузла да се врате и помогну им у борби против коронавируса.

“Ми немамо пуно људи на специјализацији. Само их је десетак, а сви неће бити ни враћени”, напомиње Скоморац.

Зеничка болница, истиче, за сада има редовно снабдијевање кисиком те за сада могу подмирити све потребе. КБЗ има техничке капацитете и здравственог особља довољно за пружање кисеоничке подршке за око 150 пацијената.

Опћа болница Тешањ, истиче директор Хасан Шкиљо, има проблема с набавком лијека Clehane, који у терапији користе за разрјеђивање крви заражених пацијената.

“Лијека нема на тржишту. Покушавамо га што прије набавити. Иначе, на нашем Одјелу за Covid тренутно је смјештено 35 пацијената, који су сви тежи. У задња смо 24 сата имали једног преминулог пацијента”, каже Шкиљо.

Напомиње да су двоје тешких пацијената упутили на третман на Универзитетски клинички центар у Тузли, док су за још једног пацијента, који се задесио у Тузли, издали сагласност да буде збринут у УКЦ-у.

Тешањска болница, подсјећа Шкиљо, задужена је за хоспитализацију заражених пацијената са подручја опћина Маглај, Добој-Југ, Усора и Тешањ.