У скоро двије трећине америчких држава порасла је смртност од корона вируса, па је укупан број умрлих скоро 400.000 у вријеме упозорења да нова, врло заразна варијанта узима маха.

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо апеловао је на федералне власти да ограниче доласке путника из земаља у којима се шири нова врста вируса.

Осврћући се на нове верзије откривене у Британији, Јужној Африци и Бразилу, Куомо је рекао:

“Зауставите долазак тих људи… зашто им дозвољавате улазак у земљу, а онда је прекасно”.

Америчка влада већ је ограничила улазак у земљу из појединих подручја гдје је раширена нова врста, као што је Велика Британија и Бразил, а недавно је најавила да ће тражити и негативан тест на ковид-19 за свакога ко жели да уђе у САД.

Нова врста корона вируса која се појавила у Британији већ се шири у САД, а из Центра за контролу и превенцију болести упозорили су да ће она вјероватно преовладати до марта, јер је 50 одсто заразнија.

Иако нова врста не изазива тежи облик болести, она је довела до већег броја хоспитализација и смртних случајева јер се лакше шири.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс данас су се САД приближиле броју од 398.000 смртних случајева, што је убједљиво највише у свијету.

Вакцинација Американаца је увелико у току, али се спроводи неравномјерно.

Према најновијим федералним подацима, дистрибуирано је око 31,2 милиона доза вакцине, али је само око 10,6 милиона људи примило бар једну дозу.

Куомо је рекао да федералне власти треба да појачају напоре и да убрзају дистрибуцију вакцина.