Европска фудбалска организација (УЕФА) саопћила је да ће 7. децембра бити одржан жријеб група европских квалификација за Свјетско фудбалско првенство које ће 2022. године бити играно у Катару.

У саопћењу се наводи да због пандемије КОВИД-19 извлачењу квалификационих група неће присуствовати представници земаља чланица УЕФА-е, публика и представници медија.

Жријеб ће бити одржан 7. децембра у швицарском Цириху с почетком у 18 сати и јавност ће тај догађај пратити у онлине преносу.

Укупно 55 чланица УЕФА ће се кроз квалификације борити за једну од укупно 13 карти за учешће на мундијалу у Катару.

Национални тимови ће бити разврстани у укупно десет група и то у пет са по шест репрезентација и пет са по пет тимова.

Формат такмичења унутар група ће бити онај устаљени начин играња по двије утакмице и то једне у гостима и једне на домаћем терену.

Европске квалификације за Свјетско првенство играт ће се од марта до новембра наредне године.

Првопласиране селекције из свих десет група ће се директно пласирати на мундијал у Катару, а другопласирани из свих десет група ће се кроз плеј оф борити за преостале три карте на наступ на Свјетском првенству. У плеј офу ће им се придружити још двије селекције из Лиге нација (сезона 2020/2021) и то оне које буду имале највише бодова у том такмичењу, а да нису избориле једно од прва два мјеста у квалификационој групи.

У плеј офу ће национални тимови играти по једну утакмицу и по систему елиминације.