Европа неће заборавити оно што се догодило у Сребреници нити своју одговорност за неспречавање геноцида, заједничка је то порука европског комесара за проширење, предсједника Европског вијећа и шефа европске дипломатије која се могла чути у сали Европског парламента у којем је одржана комеморативна сједница посвећена 25. годишњици геноцида у Сребреници.

ОЛИВЕР ВАРХЕЛИ, еуропски повјереник за сусједну политику и проширење

“Сребренички геноцид и даље остаје отворена рана у срцу Европе. И даље нас прогони. То нас и даље подсјећа на нашу заједничку одговорност да спријечимо да се геноцид више не понови. Стога је наша дужност памтити Сребреницу заувијек”, рекао је Вархели.

Током комеморације се чуло да је потребно више залагања за борбу против негирања геноцида и заштите жртава. Подсјетили су и на чињеницу да је у судовима у Хагу, Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској осуђено 47 оптужених на више од 700 година затвора због учешћа у геноциду у Сребреници

ТОНИНО ПИЦУЛА, еуропски заступник и члан изасланства за односе са БиХ

“Да, злочин у Сребреници је геноцид и тако га треба звати. Имамо пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног суда правде. Али протоком времена само ће јачати наша обвеза да заштитимо жртве и њихове обитељи од програмираног заборава у режији политичког инжењеринга. А таквих покушаја има и бит ће их још, од додјеле Нобелове награде онима који негирају геноцид до кампања дезинформирања спонзорираних од разних ауторитарних режима”, казао је Пицула.

Истакнуто је да геноцид у Сребреници није само трагедија Босне и Херцеговине него и негирање хуманости.

ПАУЛО РАНГЕЛ, извјеститељ за БиХ у Еуропском парламенту

“Гдје год се догоди геноцид, масакр, масовно и систематско убијање невиних људи, ту постоји негирање хуманости и људског достојанства. Догађа се Сребреница. Сви геноциди, поготово у Сребреници, захтијевају истину и правду што је основа људског поштовања. Истина није компатибилна са порицањем. Правда није помирљива са некажњивошћу”, истакао је Рангел.

Уз снажне поруке из Европског парламента одата је и почаст за све жртве геноцида у Сребреници, за 8 372 убијених људи. Геноцид у Сребреници, сложили су се учесници комеморације, треба да буде стални подсјетник да се такви злочини никада не смију поновити.