Влада Зеничко-добојског кантона донијела је данас сет нових мјера с циљем сузбијања ширења пандемије вируса корона, којима је забрањен рад кладионица, извођење музике уживо у угоститељским објектима и послуживање наргила.

Забрањене су спортско-рекреативне активности у затвореном, изузев тренинга и такмичења спортских клубова који учествују на такмичењима на БиХ, федералном и кантоналном нивоу, саопштено је из прес-службе кантона.

Наредбе донесене на ванредној сједници остају на снази 14 дана, за колико је продужено важење раније донесених наредби које се односе на ограничење кретања, угоститеље, те обавезе полиције и инспекције.

Сет нових мјера Влада је донијела на приједлог Кризног штаба кантоналног Министарства здравства, имајући у виду погоршану епидемиолошку ситуацију у Зеничко-добојском кантну, али и све већи притисак на здравствене установе, превенствено Кантоналну болницу Зеница и Општу болницу Тешањ.

Влада је продужила наредбу која се односи на забрану рада вртића, с тим да је овим установама омогућено да наставе рад након што од Института за здравље и безбједност хране Зеница добију позитивно мишљење о испуњавању мјера.

Предсједник Владе Зеничко-добојског кантона Мирнес Башић рекао да ће већ данас започети контроле, тако да је могуће да предшколске установе које буду испуњавале услове почну с радом за неколико дана, напомињући да је наредбом обустављен рад играоница за дјецу.

Башић је истакао да је Влада разматрала и могућност увођења још рестриктивнијих мјера, укључујући забрану рада угоститељских објеката и тржних центара, али да се засад инсистира на поштовању постојећих мјера.

“Уколико се ситуација не побољша бићемо приморани да уведемо потпуно затварање, али сам оптимиста и вјерујем да, уколико се наши грађани буду придржавали минималних прописаних мјера и уколико полицијски и инспекцијски органи буду контролисали спровођење мјера, нећемо доћи у ту ситуацију и да наш здравствени систем с овим мјерама неће доћи у колапс”, рекао је Башић.

Он је нагласио да је Влада спремна и да ће наћи средства да надокнади штету свим субјектима којима је забрањен рад овим наредбама.

Влада је свим вјерским институцијама наложила да се, приликом одржавања вјерских обреда, придржавају процедура и хигијенско-епидемиолошких мјера, као и препорука које је Институт за здравље и безбједност хране Зеница издао у вези са сахраном особа преминулих од ковида 19.