Министарство здравства у Гази саопћило је да је у израелским нападима на појас Газе живот изгубило 145 Палестинаца, међу којима 41 дијете и 23 жене.

Асхраф Ал-Qидра, гласноговорник Министарства здравства саопћио је како је у нападима које Израел изводи од 10. маја повријеђено 1.100 људи, јавља Анадолија.

По његовим ријечима у посљедњим нападима Израела на то подручје у потпуности је убијено десет породица.

Qидра је рекао како су се породице имале 38 чланова, међу којима 21 дијете и 11 жена.

Додао је како су здравствене институције, оптерећене у вријеме пандемије коронавируса, помоћ указале стотинама људи те да се суочавају с великом катастрофом. Уколико напади буду настављени, ситуација ће се погоршати.

Позвао је на упућивање хитне медицинске помоћи здравственим институцијама и међународним организацијама.

Такођер, у интервенцији израелских снага током протеста поводом 73. годишњице Накбе (Велике катастрофе), почетка прогона палестинског народа на Блиском истоку, на Западној обали је повријеђено најмање 38 Палестинаца.

На 73. годишњицу Накбе Палестинци су у Хеброну, Рамаллаху и Наблусу протестовали против израелских напада у Гази.

Израелске снаге су користиле бојеву муницију и гумене метке против демонстраната, а Палестинци су узвратили бацањем камења.

Израелске снаге напале су и демонстранте у насељу Схеикх Јаррах, у окупираном истичном Ал-Qудсу (Јерусалему). Ријеч је о мјештанима тог подручја, а људи су се окупили у знак солидарисања с палестинским породицама којима пријети избацивање из насеља након одлуке израелског суда.

Израелске снаге упале су у кућу у Схеикх Јарраху и напале Палестинце шок гранатама на том подручју, изјавили су очевици за Анадолију.