У Израелу се данас одржавају пријевремени парламентарни избори, а ријеч је о четвртим изборима који се у тој земљи одржавају у посљедње двије године.

Право гласа има нешто више од 6,5 милиона бирача, а то право ће моћи искористити на 13.685 бирачких мјеста.

Особе заражене коронавирусом или особе са изреченом изолацијом ће моћи гласати на посебним дриве-ин бирачким мјестима на којима неће морати напуштати своја возила.

У изборној утрци учествује укупно 39 листи, а посљедње анкете показују да изгледе за прелазак изборног прага има њих 14.

Посљедња истраживања јавног мнијења најављују поновну побједу десничарске Ликуд партије, а њен лидер Бењамин Нетањаху се нада новом мандату на позицији премијера државе.

Међутим, исте те анкете показују да Нетањаху неће имати лак посао при формирању већине у парламенту (Кнесету) који броји укупно 120 заступничких мјеста.

Нетањаху се нада да је успјешни процес антицовид вакцинације и успостава дипломатских односа са неколико арапских земаља довољан разлог да му бирачи укажу повјерење, док опозиција тврди да актуелни судски поступци у којима се Нетањаху терети за корупцију и злоупотребу положаја представљају ваљан разлог да бирачи глас дају другој страни.

Многи аналитичари тврде да ће се политичка криза у Израелу наставити и да су могући и пети избори ако не буде формирана парламентарна већина.

Више од 20.000 полицајаца ангажирано је на осигуравању избора, а први службени резултати се очекују сутра, мада ће израелски медији одмах по затварању биралишта објавити резултате на бази излазних анкета