Власници малих предузећа у Италији организирали су трећи протест у Риму, због мјера уведених у циљу спречавања ширења заразе коронавирусом, захтијевајући да им се омогући рад.

Око хиљаду људи, међу којима су власници угоститељских објеката, дошли су из разних дијелова Италије како би упутили критике због мјера затварања које је увела влада на челу с Мариом Драгијем.

Демонстранти су од власти захтијевали одређивање датума када ће моћи наставити радити.

Током протеста су подузете високе сигурносне мјере, а затворене су све саобраћајнице према уреду премијера и парламенту.

Полиција је спријечила групу демонстраната која је намјеравала из различитих праваца отићи до зграде у којој се налази уред премијера и парламент. Повремено је долазило до напетости између демонстраната и припадника снага сигурности.

Припадници снага сигурности од демонстранта су затражили да одреде петочлану групу којој ће бити омогућен одлазак до уреда премијера.

С друге стране, група демонстраната блокирала је и раскрсницу Цасерта, на путу Милано-Наполи, захтијевајући да им се омогући пословање.

Подаци Федерације за јавне услуге у Италији (ФИПЕ) показују како је због економске кризе узроковане пандемијом у 2020, пословање окончало око 30.000 предузећа.

У Италији је до данас од посљедица заразе коронавирусом преминуло више од 115.000 људи. Од средине марта на снази су строжије мјере у многим регијама, укључујући омогућавање само шалтерске продаје и доставе за угоститељске објекте.