Око 5,6 милиона ученика у Италији вратило се у школске клупе, шест мјесеци након што су школе биле затворене због пандемије Цовид-19.

Школе су поново отворене у 12 регија и граду Тренту. Очекује се да ће укупно осам милиона школараца поново кренути на наставу, када се отворе школе и у осталих шест регија.

Министрица образовања Луција Азолина изјавила је да ће ова школска година бити комплицирана, али да су надлежни напорно радили и направили стратегију превенције која ће функционисати ако сви одговорно ураде свој дио.

“Мислим да влада није закаснила с припремама за школе. Живимо у ситуацији у којој се околности непрестано мијењају. Морамо пратити промјене. Овдје не говоримо о промјенама које треба имати четверочлана породица. Једноставније је, али у нашој школи има 1.500 људи. Са свим особљем имамо 3.000 људи”, рекла је Карла Костети, управница једне италијанске школе.

Број позитивних на коронавирус расте шесту седмицу узастопно у Италији, углавном због људи који се враћају с одмора. Италија је у посљедње вријеме повећала број тестирања на нови коронавирус.