Прва испорука вакцине против Цовид-19 из компаније Фајзер стигла је у Канаду, а очекује се да ће први грађани бити имунизовани већ данас, саопштио је премијер Џастин Трудо.

Канада и Сједињене Државе ће ове седмице постати прве земље Запада, послије Велике Британије, које ће почети вакцинацију медикаментом који је недавно одобрен.

“Прва испорука доза Фајзер-Бионтек вакцине против Цовида-19 стигла је у Канаду”, написао је Трудо на Твитеру уз слику теретног авиона који је транспортовао овај медикамент.

Иницијалних 30.000 доза биће послато у 14 градова широм Канаде. Први ће бити вакцинисани људи из најосјетљивијих група, укључујући особе у домовима за бригу о старима и здравствене раднике.

Вакцине су произведене у петак у Белгији, а потом су пребачене у Нјемачку и Сједињене Државе, одакле су допрељене у Канаду.

Канадски генерал-мајор Дени Фортин, који је задужен за дистрибуцију вакцина, изјавио је да је циљ да се осигура регуларна достава вакцина у наредним седмицама. Канада очекује да ће до краја године примити 249.000 доза.