Погоршана здравствено – епидемиолошка ситуација у Унско-санском кантону (УСК) условила је повећање броја хоспитализираних пацијената с тежом клиничком сликом у Кантоналној болници “Др. Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу, односно отварање и трећег ЦОВИД-одјела.

“Тренутно имамо 74 хоспитализирана пацијента због посљедица инфекције ЦОВИД-19, од чега је 12 особа на респиратору. Због такве ситуације, били смо приморани отворити и треће ЦОВИД-одјељење, јер смо само прошлог четвртка имали 27 пријема. Стање се погоршало у држави, па тако и код нас у кантону”, рекао је директор Кантоналне болнице у Бихаћу Хајрудин Хавић.

Наглашена је важност придржавања, односно поштивања свих мјера и препорука о понашању због пандемије коронавируса.

“Нажалост имамо већи број пацијената с тежом клиничком сликом и најважније је да покушамо сачувати сваки живот. Наш здравствени систем поново трпи велики притисак, а довољно је рећи да имамо 16 расположивих респиратора, те по десет анестезиолога и анестетичара. Због свега тога је врло важно да сви будемо максимално одговорни и савјесни”, казала је министрица здравства УСК Нермина Ћемаловић.

Директорица Завода за јавно здравство УСК Зарина Мулабдић потврдила је како је у досадашњем процесу вакцинације у овом дијелу Босне и Херцеговине употријебљено свих 1.000 добијених доза вакцина.

“Водимо се тиме да вакцина што прије буде употријебљена, што значи да се одмах вакцинише онај који то жели, наравно уважавајући приоритете. Имамо ситуација да људи из група приоритетних или високоризичних одбију вакцинацију, међутим до сада смо добили 1.000 доза вакцине АстраЗенеца и све је употријебљено”, додала је Мулабдић.

Чланови Кантоналног кризног штаба Министарства здравства и даље инсистирају на хитним измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру Унско-санског кантона, како би се полицијским службеницима у потпуности омогућила ингиренција над проведбом свих мјера којих би се грађани требали придржавати.