И опет су политичка препуцавања и надмудривања, овај пут у Кантону Сарајево око именовања новог министра здравства, оставила по страни и коронавирус, и све већи број заражених и умрлих. О здрављу и бризи грађананема кад бринути ни Кризни штаб, чијим су радом незадовољни сви. Здравствени систем- све је више на рубу колапса.

АНКЕТА

“Ово је више превазишло све мјере. Као опада на 25, 35 степени, а све више заражених. Дијаспора долази и улази нормално. Ко највише страда, највише испаштају возачи и шофери шлепера”
“Стјече се дојам да се распао овај здравствени систем, да није увезано између кантона и федералног нивоа.”

Не стиче се дојам, напротив, одавно нам је здравствени систем у Кантону Сарајево у колапсу и на граници распада. Додајмо још томе да готово мјесец дана немамо ни министра здравства – због политичких натезања ДФ- и СББ око тога чији је кандидат бољи и подобнији.

Немамо ни јасан пут пацијената у пружању здравствених услуга. То не дотиче много ни Кризни штаб, а како би и дотицао када је упркос апелима да се не путује ван граница БиХ, и сама предсједница Кризног штаба љетовала у Турској.

ЗВОНКО МАРИЋ, шеф Клуба заступника СББ-а у Скупштини КС

“Шефица Кризног штаба госпођа Пилав је отишла у Турску, рекла је да се битка против коронавируса води на граници наше земље, а она је води изван граница наше земље, из Турске. Присуствовао сам лично када је покушавао премијер Ненадић да је убиједи да се врати и да је писмено упутио свима који су на годишњем одмору због забрињавајућег стања са коронавирусом да се врате на посао. Она није жељела, рекла је ја то могу скајпом. Ако се може рјешавати овај проблем скајпом – онда честитам”; рекао је Марић.

НЕИРА ДИЗДАРЕВИЋ, шефица Клуба Наше странке у Скупштини КС

“Већ неко вријеме не могу двије странке, коалициони партнери да се договоре око именовања министра здравства у КС. Немамо још увијек пута пацијента, немамо министра у најтежем тренутку”, казала је Диздаревић.

Из опозиције су тражили и одржавање хитне сједнице Скупштине Кантона Сарајево, но умјесто хитне, јер се изгледа ником не жури, бит ће одржана редовна сједница 20. августа.

ИГОР СТОЈАНОВИЋ, заступник СДП-а у Скупштини КС

“Ми смо их позвали да организујемо хитну сједницу, да ријешимо што прије проблем. Међутим, актуелна влада очигледно, њима је већи проблем које ће име бити на мјесту министра него то шта ћемо радити да би се носили са овим проблемом”, објаснио је Стојановић.

А незадовољни реаговањем надлежних на епидемију вируса која је највише погодила Кантон Сарајево грађани су покренули иницијативу за хитно провођење мјера и упутили је надлежнима у овом кантону. Између осталог траже:

  • Ригорозну примјену новчаних санкција за све грађане који у затвореним и отвореним просторима не носе на лицу заштитне маске у складу с упутством надлежних здравствених институција;
  • Провођење мјере забране окупљања грађана у групама већим од десет особа у затвореним и отвореним просторима;

Кулминацију неодговорности власти у Кантону Сарајево из СДА и ДФ-а данас нису коментарисали. Док људи не само оболијевају него и умиру не види се излаз из политичких борби и рјешење хаотичне ситуације са здравством у кантону Сарајево.