Најмање 123 рудара погинула су у клизишту које се догодило у руднику жада на сјеверу Мијанмара.

Из Министарства за информисање наведено је да су на мјесту покретања клизишта у Хпаканту пронађена тијела 123 особе, док мијанмарска ватрогасна служба, која координира спасилачке и друге хитне службе, наводи да су извучена тијела 126 особа.

Из ватрогасне службе наводе и да су рудари били затрпани великом количином блата.

Клизиште у држави Качин проузроковала је обилна киша, покренувши ”блатни вал” који је затрпао рударе који су ископавали драго камење у мјесту Хпакант.

Мијанмар је поприште честих клизишта у овом периоду године, због чега су власти те земље 26. јуна увеле тромјесечну забрану рада у руднику у Хпаканту који је поприште обилних падавина.

Подручје Хпаканта у Качину налази се на 950 километара сјеверно од највећег града Мијанмара, Јангона, и средиште је највеће и најуспјешније индустрије за ископавање жада у свијету.

Кин Маунг Мјинт, заступник из Хпаканта, раније је рекао да су, поред погинулих, још 54 особе повријеђене и хоспитализиране.

Мијанмарски парламентарац Тинт Сое казао је раније за АА да су жртве несреће мигранти који су били у потрази за драгим камењем.

”Компаније су обуставиле рад на руднику, али радници су наставили трагати за жадом и ризиковали своје животе. Клизиште се догодило у близини главном погона и на том мјесту се налазило више од 200 радника”, казао је Сое.

У новембру је у сличној несрећи у том дијелу Мијанмара живот изгубило најмање 114 особа.