Закључно са јучерашњим даном у Кантону Сарајево је у здравственим установама, јавним и приватним, вакцинисано 5.062 здравствена радника и здравствена сарадника, што представља 76 посто вакцинисаних у односу на исказане потребе из фебруара 2021.

До сада је Завод за јавно здравство Кантона Сарајево запримио укупно 7.286 доза вакцина против Ковида-19, и то 2.100 доза “Ковишилд АстраЗенека” вакцина које су стигле као донација Републике Србије, те 1.596 доза “Фајзер” вакцина и 3.590 доза вакцина “АстраЗенека” из контигента “КОВАКС” механизма.

Преосталих 2.210 доза вакцина “АстраЗенека” биће дистрибуисане у току данашењег дана према мобилним тимовима за вакцинисање у ДЗ Кантона Сарајево, чиме започиње вакцинација корисника и упосленика старачких домова, а према исказаним потребама и утврђеној листи за приоритетне скупине.

Осим овога, Завод је запримио и 1.884 доза “Синовак” вакцине из донације Републике Турске, чија дистрибуција још није започела.

Ускоро се очекује дистрибуција 10.000 вакцина “АстраЗенека” које су донација Републике Србије за Кантон Сарајево.

Пошиљка вакцина стигла је 9. априла ове године и чекају се резултати контроле од Агенције за лијекове и медицинска средства, како би иста била запримљена и дистрибуирана за процес вакцинације.

Након одобрења од Агенције, започиње програм масовне вакцинације у Зетри, то јесте у Олимпијској дворани, према раније утврђеним приоритетима, и то за грађане КС старије од 75 година.