И док се мјесецима грађани БиХ самостално сналазе за вакцине у региону, Вијеће министара БиХ данас је констатирало да се стичу увјети за масовно вакцинирање становништва. Тврде, у Босну и Херцеговину је стигло око 1,6 милиона вакцина. А готово сви мјештани Ливна су вакцинирани, и то у Хрватској. Вишак, углавном донираних вакцина, ливањски Дом здравља сада је уступио свим заинтересираним грађанима БиХ, без увјета и ограничења.

Многи грађани више немају стрпљења чекати цјепива у својим мјестима, па је тако све више оних који се посљедњих дана долазе цијепити у Ливно. Данас пред камере нису хтјели, но у Ливну је данас било и Сарајлија, Брчака .. Сви они дошли су се цијепити након што је ливањски Дом здравља одлучио потпуно либерализирати могућност цијепљења против ЦОВИДА- 19.

Равнатељ ливањског Дома здравља каже да су у могућности пружити цјепиво и грађанима ван Ливна, јер ова установа располаже довољним количинама цјепива. Напомиње да свакодневно имају телефонске позиве заинтересираних из свих крајева БиХ.Равнатељица жупанијског Завода за јавно здравство Диана Мамић каже да овај Завод није прихватио нове дозе цјепива како би оне биле уступљење другим жупанијама

Ситуација би у другим жупанијама требала бити нешто боља идућег тједна када ће жупанијски заводи добити нове дозе цјепива. Амбасадор Кине у БиХ Кин Пинг информирао је данас лидера СДА да ће наручених 500 тисућа кинеског цјепива за Федерацију стићи почетком идућег мјесеца. А која је цијена тог цјепива министрица финанција данас није могла потврдити.

И док чекамо наручена цјепива и Република Хрватска одлучила је свим грађанима БиХ пружити могућност цијепљења без увјета. Но, оно што сазнајемо на терену јесте да се прије одласка у Хрватску требате информирати у градовима гдје идете којим данима организирају цијепљење грађана из БиХ.