Састанак о теми “Јужна интерконекција плиновода” одржан је у згради Владе Кантона 10 у Ливну, а присутнима је том приликом представљен пројекат “Јужна интерконекција”, хронолошке фазе развоја и фаза у којој се тренутно налази.

Том приликом директор твртке БХ-Гас д.о.о. Јасмин Салкић је истакао како “Јужна интерконекција” представља стратешки пројекат Владе ФБиХ, јер ће се сарадњом и повезивањем на плиноводну мрежу из Републике Хрватске (РХ) омогућити сигурност снабдијевања крајњег корисника.

Директор пројекта УСАИД ЕПА Мак Каменица упознао је присутне с активностима УСАИД-а у пројекту “Јужне интерконекције” кроз финанцирање Студије утицаја на околиш и друштво те припрему посебног Закона о овом пројекту. Истакао је како ће “Јужна интерконекција” омогућити сигурно снабдијевање плином на простору ФБиХ.

Такође је наглашена и исказана неоспорна спремност дјеловања и помоћи јединицама локалне самоуправе и Влади Кантона 10 при каснијим дистрибутивним фазама имплементације пројекта Јужне интерконекције.

Овај пројект наставак је на постојећу плиноводну мрежу у РХ, која за циљ има проширење магистралне мреже плиновода на релацији Загвозд-Имотски-Посушје-Томиславград-Купрес-Нови Травник с одвојком за Мостар у дужини од 53 километра.

Плиновод ће на територији БиХ укупно бити дугачак 168,54 километра, а пројекат је вриједан преко 100 милијуна евра.

Конструктивном и аргументованом расправом једногласни закључак са састанка представника извршне и законодавне власти с подручја Кантона 10 је да дају пуну потпору пројекту “Јужне интерконекције”, као једном од главних предуслова стратешке енергетске независности Федерације БиХ.

Будући да траса будућег плиновода дијелом пролази и кроз простор Кантона 10, на састанку је разматрано и закључком усвојено како ће посланици у Парламенту ФБиХ амандмански дјеловати према Влади ФБиХ на приједлог закона о Јужној интерконекцији, како би се поред већ наведеног одвојка за Мостар уврстио одвојак и проширење магистралне мреже плиновода према граду Ливну.

Представници БХ-Гас-а д.о.о. и УСАИД ЕПА сложили су се с том идејом, те нагласили како је потребно у што краћем временском периоду пронаћи формално-правно рјешење за могућност одвојка плиновода према Ливну с могућношћу, ако у каснијем временском периоду буде занимања и потребе, проширења истога према подручјима општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

Иначе, састанку су присуствовали предсједник Владе Кантона 10 Иван Вукадин, представници ресорног кантоналног Министарства привреде, директор компаније БХ-Гас д.о.о. Јасмин Салкић, директор пројекта УСАИД ЕПА Мак Каменица, предсједавајући Скупштине Кантона 10 Јозо Ћосић, посланици у Представничком дому Парламента ФБиХ Анте Баковић, Петар Галић и Боро Кришто, делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Иван Ивић, Стипан Шарац и Јасенко Туфекчић, градоначелник Ливна Дарко Чондрић, начелник Томиславграда Иван Бунтић и начелник Купреса Здравко Миоч.