Од сљедеће године посјетитељи Мајами Бича у потрази за уживањем у умјетности морат ће – заронити.

Идеју подводног парка добила је утемељитељица пројекта и умјетничка директорица Химена Каминос кад је дознала да би се умјетни гребени могли поставити у воде испред Саут Бича како би помогли очувању популације кораља, преноси Си-Ен-Ен.

“Помислила сам – што ако створимо гребене који су дјело умјетника. Увијек ме је занимало како повезати умјетност и знаност у питањима одрживости?’”, каже Каминос.

РифЛајн, подводни парк скулптура служит ће као умјетни гребен пун морског живота, а прва стална постава отворит ће у децембру 2021.

Иако ће до тада бити довршено тек првих километар и пол умјетнички пројект би требао на крају бити дуг десетак километара, а посјетитељи ће га обилазити опремљени -не кируршким маскама, него маскама и дисалицама за роњење и перајама.

Парк ће служити као станиште животињског свијета новог кораљног гребена којима пријети изумирање.

О здравим кораљним гребенима овиси опстанак око четвртине оцеанских риба, према Америчком националном удружењу за оцеане и атмосферу (НОАА).

Протеклих година досад незабиљеженом брзином одумире гребен на југу Флориде и то се приписује затопљавању мора.

Тим који је осмислио подводни парк РифЛајн нада се да ће ублажити дио штета на обалама Флориде и створити нови дом у којему ће нови организми напредовати.

Основна конструкција парка бит ће бетонска, састављена од модуларних јединица са инсталацијама.